Brandaris gaat ‘Groen’

Hybride en puur elektrisch varen is volop in de belangstelling. Niet alleen wordt men milieubewuster, maar zijn de sterk stijgende diesel en benzine prijzen, de verbeterde batterijtechniek en het feit dat elektrische motoren zelf geen CO2 of stikstof meer uitstoten, argumenten om over te gaan op hybride. Ook Brandaris Yachts is bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, en biedt haar klanten naast haar bestaande motoren, de mogelijkheid om hybride te varen.


Toen en nu

Hybride, of dieselelektrisch varen bestaat eigenlijk al heel lang. Zo waren de onderzeeërs van de Koninklijke Marine al uitgerust met dieselelektrische tractie. Voordeel van hybride varen is het geruisloos kunnen varen, en het gebruiksgemak van moeiteloos manoeuvreren door het langzame toerental. Puur elektrisch varen is nog geen gemeen goed, maar is op het moment sterk in ontwikkeling.


Hybride varen

Wanneer men besluit om hybride te varen heeft men de keus tussen diverse systemen. Bij seriële hybride systemen wordt de boot alleen aangedreven door de elektrische motor. Brandaris Yachts biedt daarentegen alleen het parallelle systeem aan, waarbij de boot zowel door de dieselmotor als de elektromotor kan worden aangedreven, en de accu genoeg energie bevat om drie a vier uur elektrisch te varen. Brandaris Yachts biedt zowel Steyr als Volkswagen hybride systemen aan, waarvan beiden een vermogen hebben van maximaal 265 PK.


Steyr Marine

De Oostenrijkse fabrikant STEYR MOTORS GmbH is specialist in diesel machines. Steyer dieselmotoren staat synoniem voor de meest moderne technologieën, en staat bekend om haar zorgvuldige manier van vervaardigen. Steyr ontwikkelde voor de pleziervaart een hybride motor waarbij er een combinatie werd gemaakt van dieselmotor en een hoge efficiënte generator, waarbij de ingebouwde motor garantie biedt voor een geluidsloze vaart.


Volkswagen Marine

Het wereldwijde imago van de Volkswagen groep is, sinds het begin, gebaseerd op duurzame gebruiksvriendelijke technologie. Volkswagen Marine werd uitgedaagd om deze manier van denken te adapteren voor de kleine, maar veeleisende markt van jacht- en scheepsmotoren. Hiervoor is geïnvesteerd in onder andere de beste corrosiepreventie voor alle componenten, een gespecialiseerd dealernetwerk en in zaken die het reguliere onderhoud substantieel verminderen.


« Top | « Vorige